Inspelning och efterproduktion

När skådespelarna och teamet kommit in i sina roller, replikerna börja sätta sig och tekniken fungerar som den ska börjar allas nerver att släppas och det markerar bland annat scriptan i sina papper. Det är regissören som bestämmer när en scen är klar och då slutar man för dagen, ett nytt schema för nästa dag sätts upp som regissören ska godkänna. Alla skådespelare som ska medverka får tid och plats där de ska befinna sig. När så äntligen filmen är inspelad är det vanligt att det hålls en avslutningsfest för skådespelarna och de andra i teamet.

Efterproduktion

När själva filmningen är färdig ska den sättas ihop till en helhet. Filmen klipps ihop och den visuella delen länkas in på rätt plats och alla för- och eftertexter läggs in. Ibland kan vissa dialoger behöva spelas in på nytt innan ljudet synkroniseras och alla ljudeffekter kan läggas på. Den musik som ska höras i filmen läggs också på och ska filmen visas på bio sker den slutliga ljudmixen i en miljö som påminner om en biograf. Ibland kan filmen testvisas inför publik och utifrån den feedback filmen får kan vissa scener ibland tas om.

Distribution

Den sista fasen i en filmproduktion är när filmen ska ha premiär, antingen på en biograf, eller på en tv-kanal. Detta brukar en filmdistributör eller ett distributionsbolag sköta, ibland har dessa egna biografer eller produktionsverksamheter. Den färdiginspelade filmen kopieras i lagom många exemplar, affischer, pressmaterial och annat reklammaterial börjar publiceras och en trailers av filmen visas.

Reklamkampanj

För att så många som möjligt ska upptäcka den nya filmen börjar nu en reklamkampanj och den börjar oftast med ett releaseparty, intervjuer, presskonferenser och filmen visas också på olika filmfestivaler. Ibland kan filmen få en egen webbplats och den börjar visas på biografer. De inkomster som kommer in delas mellan produktionsbolaget och distributören.