Vad är filmproduktion?

Det är en lång process att göra film och flera olika moment ingår innan filmen till slut klippts ihop och ljudet lagts på. Den film du ser på bio eller tv som är två timmar lång kan ha tagit upp till ett år eller mer att producera.

Den hantverksmässiga och kreativa processen för att tillverka animerad film eller spelfilm från det att en grundidé skapas och till filmen är färdig att visas är filmproduktion.

Bakgrund

Ända sedan filmmediet skapades har professionell filmproduktion funnits och i dag är film en mångmiljonindustri. De allra största centren inom filmproduktion finns i Hollywood (USA), och Bollywood (Mumbai). I Sverige är det Trollhättan som blivit Sveriges filmstad, där många filmer spelats in med både svenska och utländska skådespelare i rollerna. Det är nu inte bara skådespelare som finns i ett filmteam, här måste även finnas producenter, manusförfattare, filmfotografer, regissörer, ljudtekniker och många fler. Ett nytt filmbolag vill locka fram mer film till vår huvudstad, även om det fortfarande är billigare att göra film i Ungern och i Trollhättan. I Stockholm finns många kulturella områden som passar perfekt för film, anser det bolag som är intresserat.

Fem skeden

En filmproduktion brukar delas in i fem olika skeden: utveckling, förberedelser och förproduktion, inspelning, efterbearbetning och distribution. Hela processen brukar ta cirka två år i Sverige medan en produktion i Hollywood brukar ta omkring tre år. Det första som måste göras är att utveckla filmidén och det tar ungefär en tredjedel av tiden, den andra tredjedelen går till att förbereda och spela in filmen. Sedan är det efterarbete, musikpålägg och distribution och det tar också lika lång tid som de andra faserna.

Independentfilmer

Numera sker filminspelningar utanför de redan etablerade filmstudiorna, och det för att DV-tekniken gjort det smidigare att göra egen film. Med hjälp av en hemdator kan du filma, lägga på ljud och klippa och det är dessa filmer som kallas independentfilmer.