Är simhopp en farlig sport?

Om du slår huvudet i svikten är det klart att det inte känns bra. Många som tränar simhopp regelbundet gör sig då och då illa. Men kanske inte så mycket på själva svikten. Det som kan göra väldigt ont är att landa fel. Om du får ett magplask från 3, 5 eller 10 meters höjd så känns det!

På grund av detta så jobbar man ofta med så kallade bubbelmaskiner i pooler som finns under hopptorn där det tränas simhopp på elitnivå. Med stora luftbubblor som skjuts upp från botten så blir vattenytan mjukare att landa på. Då är det inte lika plågsamt att hamna platt på ryggen eller sidan efter att ha snurrat till det.

Simhopp är som regel en ganska trygg sport och det särskilt när du har en bra tränare som förstår när du är redo för nästa nivå. Det är inte så att du börjar volta och hoppa in mot svikten under det första träningspasset. Det hela görs steg för steg så att du lär dig hur du ska röra dig för att det inte ska vara farligt.

Dessutom är man mycket noga med att se till att folk inte stannar kvar i poolen när andra kommer hoppandes. Det kan givetvis vara mycket farligt både för den som hoppar och den som ligger i vattnet.

Här kan du se skämthopp som kan göra lite ont om du testar på egen hand: