Vad är astrofotografi?

Enkelt sagt så handlar astrofotografi om att fotografera stjärnorna. Det rör sig om att ta bilder av det som kan ses från jorden med eller utan teleskop. Det är ganska dyrt att syssla med astrofot som hobby för du behöver bra utrustning för att få de bästa bilderna.

De bästa astrobilderna har ju detaljer som vi inte kan se med blotta ögat då vi står och kikar upp mot natthimlen. Men för att uppskatta dessa detaljer så måste du ju också förstå vad de är. Så det krävs lite mer än bra utrustning för att denna hobby ska kännas stimulerande och intressant.

Astrofotografi av planeterna är enklast

Om du är nybörjare kan du börja med astrofoto på planeterna Saturnus och Jupiter. Månen är också ett lättare objekt. Här kommer du inte att behöva den dyraste utrustningen för att få till fina och intressanta astrobilder.

Djuprymdsobjekt kräver lite mer

Om du vill ta bilder av samlingar av stjärnor, galaxer och kanske nebulosor så kommer dy att behöva längre exponering. Det innebär att du behöver ett mer avancerat teleskop. Den här typen av astrofotografi kallas ibland för djuprymdsfotografering. Den kräver lite mer erfarenhet och är inte något som du som nybörjare börjar med.