Samlar du som hobby eller lider du av samlarsyndrom?

Att samla på saker är ganska vanligt. Det här är ju en form av hobby. Om du samlar på frimärken så är det inget konstigt med det. Att samla på moderna saker som fidget spinners kan inte heller ses som så märkligt. Men är du säker på att du samlar som en hobby? Det finns nämligen ett sjukligt tillstånd som kallas för Samlarsyndrom och som också går ut på att samla saker.

Är det Samlarsyndrom eller en hobby?

Det kallades länge för samlartvång och handlar i grund och botten om att inte kunna slänga saker. Det här har ofta blandats ihop med OCD men är inte samma sak. Om du inte kan ge bort, kasta eller sälja det du äger på ett sätt som inte kan anses vara normalt så kan du lida av detta syndrom.

Om du ofta samlar på dig saker med tanken om att de kan vara bra att ha eller att du måste ha sakerna så är det också tecken om sjukdom.

Men om du har en frimärkssamling som du bygger på eller samlar plastsmurfar i en låda är det inte sjukdom. Det är en hobby. Detta även om du känner att det är stört omöjligt att kasta en endaste liten smurf!