Är sten tumbling möjlig utan tumbler?

Om du har plockar vackra stenar från en fors eller kanske vid stranden så kanske du vill polera och få de fina. Detta går att göra med sten tumbling men om du inte har en tumbler så finns det metoder du kan klara av för hand. Polering innebär ju att du slipar bort partier som kanske inte är så fina. Detta går att göra med andra stenar såväl som med betong.

Börja med att göra rent

För att få en god uppfattning av hur du ska klara sten tumbling utan tumbler måste du ju se vilket skick dina stenar är i. Det gör du genom att lägga i blöt och sedan rengöra ordentligt. Du måste få bort grus och smuts som döljer stenens yta. När stenen du vill polera är helt ren så ser du var du behöver slipa.

Få bort kanter och ojämnheter

Du kan använda en mejsel eller en skarp sten för att få bort delar av stenen som sticker ut. När du har gjort detta är det dags att börja grovpolera. Detta kan du också göra med andra stenar eller med en grov yta som betong. Testa på en vanlig betongplatta.

Finare polering med sandpapper

Du kan sedan växla till ett grovt sandpapper som har 60-kornsyta. Gnid till du får den form du vill ha. Nu kan du gå över till ett finare sandpapper. Håll stenarna fuktiga när du slipar.

Till sist så slutpolerar du med en tygbit. Det är bara att doppa i poleringsmedel och gnida på stenarna. Det kommer att ge glansen som du vill ha för att använda stenarna som dekoration.

Det här är förstås en arbetssam form av sten tumbling men fullt möjligt om du bara har lust och tålamod. Det här kan också vara kul pyssel för barn så se om det finns fler händer som vill hjälpa till!